top of page

Tanker fra tastaturet - Dag 2

Disciplin... Et af de allerstørste problemer jeg støder på når jeg er ude hos kunder, er manglende organisering af filer og mapper i computeren. Det er musikere bestemt ikke alene om - de fleste almindelige mennesker tænker ikke over hvor filer og mapper egentlig gemmes, og for de fleste er det heller ikke et stort problem. Men for musikfolket er det af afgørende betydning, og man kan i værste fald komme rigtig galt afsted og miste uerstatteligt arbejde, hvis man ikke har helt styr på, hvor ens filer befinder sig. Derudover kan det have det stor indflydelse på computerens ydelse

hvor de forskellige filtyper er lokaliseret. I det følgende får du nogle tips til, hvordan du holder din computer sund og glad, og altid ved hvor dine sange er.



System-drev og partitionering


System-drevet - det, Windows kalder "C-drevet" - bør holdes fri af alle former for dokument-filer, det være sig fotos, word-dokumenter, skoleopgaver, musikfiler osv. System-drevet er - som navnet antyder - forbeholdt system- og programfiler. Hvis man kun har ét diskdrev i sin maskine, anbefaler jeg at man "partitionerer" det - altså deler det op i to, så man har én partition til systemet og programmer, og én til sit arbejde. Når drevet er delt op i flere partitioner (dele), opfatter computeren hver del som et separat drev, selvom det faktisk er det samme fysiske drev. Fordelen er, at hver partition kan administreres uafhængigt af hinanden, så man kan udføre separat vedligehold og administration. Skulle uheldet være ude og man f.eks. har reddet sig en virus, er det oftest kun system-drevet (partitionen), der er berørt. Derfor kan en simpel geninstallation eller gendannelse af tidligere konfiguration ofte køres, uden at man påvirker sit arbejde, der jo ligger på den anden partition. Men husk! - Ved virus kan man aldrig vide sig helt sikker, så vær forsigtig! Det kan også ske at man af andre grunde er nødt til at geninstallere systemet, eller at drevet går i stykker. Har man partitioneret drevet, er der større sandsynlighed for, at de vigtige brugerdata kan reddes. Det er også nemmere at tage backups, eller flytte og kopiere arbejde fra en disk til en anden, uden at der opstår fejl.


Desuden sikrer dette, at computeren arbejder mere smidigt, da den kun skal lede efter systemfiler på system-partitionen, og altså har et mindre område at skulle gennemtrawle. Det kan dog i visse tilfælde - særlig ved musikproduktion - også have den modsatte effekt, idet computeren jo skal lede efter både system- og bruger-fildata samtidig, men på nu to forskellige lokationer på det samme drev. Og da lyd-filer og virtuelle instrumenter filer kræver en hel del susen frem og tilbage, går det udover den såkaldte access (tilgangs) -tid, altså den tid det tager computeren at søge på drevet. Dette er særlig udtalt på de nu efterhånden forældede magnetdiske, hvis omdrejningshastighed begrænser tilgangstiden en hel del. På moderne SSD'er og især Ultra-SSD (NVME og M.2) er dette dog normalt ikke et problem.



Dedikerede drev og backup


Vil man være på den sikre side både hvad angår datasikkerhed og hastighed, anbefales det at man bruger dedikerede drev til hvert formål. Ét drev til systemet, ét drev til lydindspilning, og ét drev til lydbiblioteker (eller flere, hvis man har behovet). Dette har markant indflydelse på computerens ydelse. Husk også altid at have et backup-drev, gerne eksternt, som løbende sørger for at sikkerhedkopiere dine vigtige filer. Et sådant drev behøver ikke være hurtigt, og kan derfor fås ret billigt, selv med stor kapacitet. Du kan også vælge en cloud-baseret backup-løsning som f.eks. Google Drive, iCloud eller DropBox. Jeg bruger selv både Drive og DropBox - så er jeg sikker på at jeg kan komme til mine filer alle steder fra, blot der er internetadgang. Alle disse løsninger giver lidt gratis plads, og så kan man evt. tilkøbe mere efter behov.



Folderstruktur og filtyper


Når man har fået styr på sine drev, er næste skridt at få styr på hvor man gemmer sine filer og projekter. De fleste DAWs opretter automatisk en mappe, når man starter et nyt projekt eller sang. I denne mappe placeres alle de filtyper, som programmet bruger for at (gen)skabe din musik. Når du gemmer dit arbejde, er det altså ikke kun én fil, der bliver gemt, som det f.eks. er, når du gemmer et Word-dokument. Projekt-filen er kun "dirigenten" der "peger" på alle de andre "musikere" (indspilninger, samples, VST-instrumenter, etc.). Det er derfor uhyre vigtigt, at alle filer lander i den rigtige mappe. Hvis du henter lyde eller indspilninger ind udefra, skal de ofte manuelt placeres i denne mappe. De fleste DAWs spørger dig ved import af filer, om de skal kopieres til mappen. Jeg anbefaler altid, at man svarer ja. Hvis din DAW ikke gør dette, så tjek i programmets "Preferences"-menu. Det er ofte en mulighed der kan slås til og fra.



De fleste DAWs er også fra producenten indstillet til at gemme dine projekter på system-drevet. Det er som nævnt ovenfor ikke optimalt. Du bør derfor en gang for alle fortælle din DAW hvor du gerne vil have den placerer dine projektmapper (Drev D, E, eller hvad du nu har kaldt det). I Studio One ser det således ud:



Dine VST2-plugins placeres også automatisk på systemdrevet. Man kan godt flytte rundt på dem, og de kan også godt ligge på et andet drev. Dog er visse VST'er afhængige af andre filer, så vær sikker på at følge producentens anvisninger ved installation. VST3 er lidt anderledes, idet det integrerer mere med din DAW end VST2. Derfor bør du ikke flytte VST3 mapper og filer. Hvis du oplever, at et nyinstalleret plugin ikke dukker op i din DAW, er det sikkert fordi installeren har placeret det i en anden "VST-Plugins" mappe. I så fald kan du enten fortælle din DAW, at der er mere end én VST-mappe, eller også kan du helt enkelt flytte .dll filen over i den rigtige mappe. Du kan se stien i din DAW's Preferences menu. Jeg anbefaler, at du kun benytter én VST-folder - det gør livet lettere!



Lav en folderstruktur og følg den!


Vær konsekvent! Byg en folderstruktur, der giver mening for dig, og vær stædig med at følge den. Det kan være fristende bare at gå i gang med at arbejde og tænke "jeg fikser det bagefter". Men det får man bare aldrig gjort! Og så risikerer man at komme tilbage til et projekt efter noget tid og finde, at programmet ikke kan finde nogle af indspilningerne eller dine samples.



Ryd op!!


Lydindspilning og musikproduktion sviner med pladsen på dine drev. Det er derfor nødvendigt at rydde op en gang imellem. De fleste DAWs har en sådan oprydningsfunktion indbygget. Den kan hedde "Purge" eller "Consolidate", "Remove unused media", eller lignende.



Men det kan af og til være farligt at rydde for meget op, så vær sikker på, at der ikke er filer, du skal bruge, der ryger med ud med badevandet. Et trick jeg selv benytter er at lave en ny kopi af projektet med kun de filer, der skal bruges.



Denne funktion kan de fleste DAWs også udføre. På den måde kan man sikre sig at alt spiller korrekt, inden man sletter den gamle folder. Jeg håber det giver mening. Har du spørgsmål eller andet på hjerte? Du er altid velkommen til at kontakte mig.


God arbejdslyst!

29 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page